De huisartsenpost in de Wieënhof in Venray sluit per 1 april 2021. De huisartsenspoedzorg in de avond, nacht- en weekenduren wordt vanaf dan vanuit spoedpost Venlo georganiseerd.
De huisartsenpraktijk die tijdens kantooruren geopend is, blijft gewoon open. Hier blijft de situatie ongewijzigd en kunt u zoals u gewend bent terecht voor huisartsenzorg.
De DAP volgt het besluit van Cohesie en sluit de DAP in de avonden en weekenden. De DAP in Venlo is per 1 april daarmee de enige DAP in de regio. Afgesproken is dat er coulant om wordt gegaan wanneer na een visite met spoed medicatie nodig is bij een patiënt die geen vervoer naar Venlo heeft. Dit gebeurt op aangeven van de dienstdoende huisarts. Dit geldt overigens reeds voor de gehele regio.
Alle huisartsen van Cohesie werken samen om de acute huisartsenzorg tijdens de avond, nacht en weekenden in Noord-Limburg te verzorgen. Dit gebeurt nu vanuit twee locaties in Venlo en Venray. Door de spoedzorg te organiseren in één spoedpost, kunnen we de kwaliteit en veiligheid blijven waarborgen, kan er op een efficiëntere manier gewerkt worden en ontstaat er ruimte voor andere kwaliteitsverbeteringen in de huisartsenzorg.
Voor inwoners/patiënten blijft het eerste contact verlopen via de telefoon (0900-8818). Zij bellen als ze een spoedvraag hebben die niet kan wachten tot de volgende werkdag. Wij helpen je verder: óf met advies wat te doen, óf de vraag om langs te komen, óf de dokter komt naar u toe.
Voor patiënten in de regio Venray neemt de afstand en reistijd toe. Dit is natuurlijk even wennen. Landelijk is vastgesteld dat minimaal 90% van de inwoners van het werkgebied van de huisartsenpost binnen 30 minuten per auto de huisartsenpost kan bereiken. Het RIVM heeft een bereikbaarheidsanalyse gemaakt voor alle kernen die vallen in de regio Venray. Hierin is berekend wat de reistijd is naar de centrale spoedpost in Venlo. In de toekomstige situatie kan 99,9% van de inwoners van het verzorgingsgebied binnen 30 minuten rijtijd per personenauto de spoedpost Venlo bereiken. Daarmee voldoet de nieuwe situatie aan de landelijke norm.
Een speciaal opgeleide medewerker (triagist) staat iedereen te woord die belt. Indien nodig overlegt de triagist met de dienstdoende huisarts. U krijgt telefonisch advies of u krijgt een afspraak op het spreekuur. Het kan zijn dat u voor vervoer bent aangewezen op gezinsleden, familie of buren. Patiënten die om medische redenen niet naar de spoedpost kunnen komen, worden door de dienstdoende huisarts thuis samen met een visite-assistent bezocht.
Bezoekers van de spoedposten moeten soms lang wachten op de dokter. Dat komt omdat de beschikbare huisartsen in Venlo en Venray óók visites rijden en patiënten bezoeken. In de nieuwe situatie hebben we een betere verdeling van de bezetting. Ondanks dit kan het natuurlijk altijd voorkomen dat u even moet wachten.
In Nederland is afgesproken dat de inwoner/patiënt voor huisartsenspoedzorg in de avond- nacht en weekend zich bij spoedvragen went tot de spoedpost waarbij de eigen huisarts is aangesloten. Dit is in de overeenkomst tussen de huisarts en de spoedpost vastgelegd. U kunt daarom niet zomaar naar een spoedpost van eigen keuze bellen/gaan.
De COVID-spoedpost blijft tot 1 april geopend. Vanaf 1 april worden de COVID-19 verdachten patiënten op de centrale locatie in Venlo gezien. Deze opvang gebeurt conform de richtlijnen van het RIVM en sluit aan op de werkwijze van de spoedeisende hulp van het VieCuri Ziekenhuis.
Bij levensbedreigende situaties belt u altijd 112. Zo niet, belt u met de spoedpost (0900-8818). Wanneer u de spoedpost belt wordt u te woord gestaan door een triagist. Dit is een zorgverlener die speciaal is opgeleid om de urgentie van uw hulpvraag te bepalen. De triagist noteert uw gegevens en gaat verder in op uw hulpvraag. Afhankelijk van uw hulpvraag:
• geeft zij u telefonisch zelfzorgadvies
• regelt zij een visite aan huis (door huisarts of ambulance)
• maakt zij een afspraak met een zorgprofessional op de spoedpost voor verder onderzoek
Mocht er een ziekenhuisopname nodig zijn na het bezoeken van de spoedpost, blijft het een vrije keuze naar welk ziekenhuis u wilt gaan.
In het callcenter van de spoedpost komen alle telefoontjes binnen van mensen die een hulpvraag hebben tijdens de dienst. Hier willen we graag een regiearts gaan inzetten. Door een huisarts in het callcenter te laten werken kan er veel sneller en beter geschakeld worden met de triagisten waardoor er betere en snellere afstemming kan plaatsvinden. Hierdoor krijgt de patiënt de juiste zorg op de juiste plek door de juiste persoon.
Een andere wens betreft het verbeteren van zorg aan de groep die mogelijk het meest kwetsbaar is van allemaal: de patiënt die in de laatste fase van zijn of haar ziekte zit en terminale zorg nodig heeft. Iedereen begrijpt dat dit een groep mensen is die aandacht, speciale zorg en vooral ook continuïteit verdient. Dat willen we gaan doen door voor deze mensen een aparte dienst te gaan verzorgen. Een groep huisartsen uit de regio is bereid om bij toerbeurt een heel weekend beschikbaar te zijn voor deze mensen. Concreet betekent dit dat één huisarts het aanspreekpunt wordt en dat mensen in de terminale fase van hun ziekte tijdens dat weekend alleen die huisarts zien. Maar dat betekent ook dat die groep huisartsen minder beschikbaar is voor reguliere inzet op de spoedpost.
Heeft u een andere vraag die hier niet bij staat? Stuur dan een mail naar vragen@cohesie.org.